Blog

5 tips om hardloopblessures te voorkomen

By januari 26, 2017 No Comments
Alpro Leimarathon

Hardlopen is een sport waarbij je knieën, enkels en voeten het zwaar te verduren krijgen. Dat komt door de dreunen die ze moeten opvangen. Hoe langer je loopt, hoe groter de kans op blessures. Omdat we jullie graag zien, en omdat je vast en zeker zou kunnen meelopen met de Alpro Leiemarathon, lijsten we hier wat tips op over hoe je blessures kan voorkomen.

1. Een goede opwarming is belangrijk

Voordat je begint aan je training of wedstrijd, moet je eerst je lichaam opwarmen. Doe je dit niet, dan heb je een grotere kans op blessures. Met koude spieren beginnen hardlopen is dus geen goed idee. Begin met 5 tot 10 minuten warmlopen, zo stimuleer je de bloedsomloop waardoor je spieren minder kwetsbaar zijn.

2. Kies de juiste hardloopschoenen

Iedere loper heeft een andere loopstijl of voetlanding, dus iedereen heeft andere types schoenen nodig. Zorg ervoor dat je schoenen een stevige hielkap hebben, zodat de hiel gestabiliseerd wordt. In het beste geval ga je eens langs bij een speciaalzaak. In de meeste speciaalzaken kan je een loopanalyse vragen, waarmee je loopstijl wordt bepaald.

3. Flex those muscles

Hardlopen is meer dan alleen rennen. Je moet er voor zorgen dat je spieren sterk genoeg zijn om hardlopen aan te kunnen. De kuit-, bovenbeen- en rompspieren en de spieren rond je enkels en voeten zijn het meest belangrijk.

4. Bouw rustig op

Begin rustig en regelmatig op te bouwen, met steeds een dag rust tussen je trainingen door. Je gewrichten en spieren worden namelijk stevig belast. Gebruik een schema om correct op te bouwen naar jouw hardloopdoel.

5. Vergeet oude blessures niet

Heb je al een blessure gehad? Hou er dan rekening mee dat die blessure wel eens sneller zou kunnen terugkomen dan je denkt. Draag een brace of een tape om de kans op hervallen te verkleinen of bezoek een fysiotherapeut om advies te krijgen hoe je herhaling van een blessure kunt voorkomen.

Heb jij nog tips om hardloopblessures te voorkomen? Laat ze gerust weten.

Lees meer blogs

Voor we het 2020 uitwuiven nog even dit…

| Blog | No Comments
Version Français en dessous, Englisch version below Best sportieveling, We proberen 2020 zo snel mogelijk te vergeten en kijken hoopvol uit naar 2021. De vaccinaties zijn gestart en met wat…

Een marathonloper rijker

| Blog | No Comments
Zoals de meesten onder jullie weten bestaat onze werkgroep volledig uit lopers. Maar nog niet iedereen hiervan is een marathonloper. Op 1 december 2019 kwam daar nog eentje bij. Davy…
Info voor deelnemers

Info voor de deelnemers #ALM17

| Blog | No Comments
Beste deelnemer Binnen enkele dagen is het zover: je staat aan de start van de Alpro Leiemarathon, Halve Marathon of één van de joggings. We wensen je alvast veel succes…
Joeri

Joeri

Digital Marketer en Social Traveler. Ik ben dag in dag uit bezig met online marketing en trek na mijn uren maar al te graag mijn loopschoenen aan. Zo veel mogelijk op reis gaan? Check!